Przygotowanie: ok. 60 minut
Cukinie w oliwie - składniki:
10 młodych cukinii
4 ząbki czosnku
papryczka chili
2 łyżki listków tymianku
olej słonecznikowy
0,5 l oliwy extra virgine
sól, pieprz
Cukinie w oliwie - jak zrobić:
Cukinie (im są mniejsze, tym lepsze) myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki. Obsmażamy na oleju czosnek na kolor lekko złoty uważając, by go nie przypalić. Dokładamy na patelnię cukinie oraz posiekaną papryczkę chili i smażymy je ze wszystkich stron, mieszając, ok. 5 minut, pod koniec smażenia posypujemy tymiankiem.
Usmażone cukinie lekko przyciskamy widelcem, by je odcisnąć z tłuszczu. Nadmiar oleju odlewamy. Cukinie oprószamy solą i pieprzem, wraz z czosnkiem układamy ciasno, ale delikatnie, w słoikach. Zalewamy warzywa oliwą, zakręcamy. Wstawiamy słoiki z cukinią do piekarnika i pasteryzujemy ok. 30 minut w 160 st.
W chłodzie można je przechowywać kilka miesięcy.