Na 6-7 słoików o poj. 300 ml
Przygotowanie: ok. 60 minut
Cukinia w oleju – składniki:
- 5-7 małych cukinii (20-30 cm)
- sól
- pieprz
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chili
- 2 łyżki listków tymianku
- łyżka soku z cytryny
- olej, np. słonecznikowy (ok. 3/4 litra) lub oliwa
Jak zrobić cukinie w oleju:
1. Cukinie (im są mniejsze, tym lepsze) myjemy, osuszamy, kroimy na cienkie plasterki. Tak przygotowaną podpiekamy 15-20 sekund z obu stron na suchej patelni – najlepiej grillowej.
2. Cukinie oprószamy solą oraz pieprzem, układamy ciasno, ale delikatnie, w słoikach.
3. W wysokim naczyniu, np. dzbanku, mieszamy olej z rozgniecionymi ząbkami czosnku, posiekanym chilli, tymiankiem, sokiem z cytryny i 1/2 łyżeczki soli.
4. Cukinię zalewamy olejem, zakręcamy słoiki. Trzymamy w lodówce lub chłodnym miejscu. W chłodzie powinny wytrzymać kilka miesięcy kilka miesięcy.