Przygotowanie: ok. 30 minut
Kwaszenie w temperaturze pokojowej: 4-5 dni kwaszenie
Kwaszone młode buraczki - składniki:
1 kg buraczków (np. odkrojonych od botwinki)
3 ząbki czosnku
listek laurowy
2 ziarenka pieprzu
Zalewa
750 ml niegazowanej wody mineralnej (lub przegotowanej, ostudzonej
łyżka soli
Kwaszone młode buraczki - jak zrobić:
Młode buraczki starannie myjemy i osuszamy, starsze cieniutko obieramy (najlepiej w rękawiczkach). Odcinamy stwardniałe końce i ogonki. Najmniejsze kroimy na połówki, większe kroimy wzdłuż na ćwiartki lub ósemki. Wkładamy je do dużego słoja lub większej liczby małych słoików, dociskamy. Dodajemy czosnek, liść laurowy i pieprz. Na zalewę mieszamy wodę z solą, zalewamy buraczki tak, by były całkowicie przykryte. Potrząsamy delikatnie słoikiem, by pozbyć się pęcherzyków powietrza, jeszcze raz dociskamy buraczki. Słoik zamykamy i zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej, aż rozpocznie się fermentacja (na wierzchu zgromadzi się piana).
Odstawiamy kiszonkę do chłodnej piwnicy lub lodówki. Optymalna temperatura to 8-10 st., ale nie może spaść poniżej zera. Po kilku dniach otwieramy słoik, zbieramy pianę i ukiszone buraczki wykorzystujemy do surówki lub barszczu. Powstały sok z jest również doskonały do picia.