Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Zupa z młodej cebuli z brandy - składniki:
6-7 młodych cebul
3-4 łyżki masła
50 ml brandy
łyżka mąki
spora szczypta gałki muszkatołowej
kilka łodyżek świeżego tymianku (majeranku)
pszenna bagietka do podania
Zupa cebulowa z brandy - jak przygotować:
Obrane cebule kroimy w piórka i dusimy na maśle, aż się skarmelizują (ok. 20 minut). Wlewamy brandy i gotujemy, aż alkohol odparuje. Dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową i oderwane z łodyżek i posiekane listki tymianku. Podlewamy 750 ml wody i gotujemy na jak najmniejszym ogniu ok. 20 minut. Podajemy z opieczonymi kromkami pszennej bagietki.
Możemy również zapiec zupę posypaną żółtym serem w żaroodpornych naczyniach (5-10 minut).
W zimie podczas trzaskających mrozów na pewno podacie dużo przepisów
na chłodniki.
akurat chłodno, więc zupka ok:) Jeszcze do południa były tu chłodniki i arbuzy;)
jest ok bo przecież w zimie nie ma młodej cebuli więc jedyna i niepowtarzalna szansa to sezon letni ;-/
taki detal - kuchnia krajów strefy tropikalnej charakteryzuje się dużą pikantnością. Przemyśl, czemu tak jest, zanim skrytykujesz gorącą zupę w upał.
Przemyślałem, wyszło mi, że Polska nie jest krajem strefy tropikalnej.
Czy może te przepisy są dla milionów czytelników Brazylii i Nigerii?
brandy tylko do celów kuchennych, ew dla gości:)