1. Jogurtowy z ogórkiem, awokado i żurawiną
Koktajl jogurtowy z ogórkiem awokado i żurawiną Martina Urban
Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 10 minut plus 30 minut chłodzenia
mały jędrny ogórek
dojrzałe awokado
250 ml płynnego jogurtu
limonka
mała zielona papryczka chili
4 łodyżki kolendry
sól, pieprz
Przybranie:
2 długie plastry ogórka-węża
5-10 suszonych żurawin amerykańskich (lub świeżych żurawin)
Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół (usuwamy nasiona, jeśli ogórek jest duży i wodnisty, mały i jędrny zostawiamy), kroimy w plastry. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Ogórek, awokado i jogurt miksujemy w blenderze. Limonkę myjemy i ścieramy z niej skórkę. Wyciskamy sok. Papryczkę chilli siekamy. Kolendrę siekamy, kilka listków odkładamy do dekoracji. Skórkę z limonki, chilli i kolendrę dodajemy do musu w blenderze i wszystko jeszcze raz miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, chłodzimy w lodówce ok. 30 min. Ogórek do przybrania kroimy w cienkie plastry. Nadziewamy na drewniana szpadkę razem z żurawiną. Schłodzony koktajl mieszamy i rozlewamy do szklanek. Podajemy z przybraniem.
2. Bananowy z selerem naciowym, rzodkiewką i szpinakiem
Koktajl z banana z selerem naciowym, rzodkiewką i szpinakiem shutterstock.com
Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut
dojrzały banan
sok z cytryny
łodyga selera naciowego z listkami
garść świeżych liści szpinaku
4-5 rzodkiewek
2 figi
250 ml wody mineralnej niegazowanej
Wszystkie składniki (poza wodą) miksujemy na gładką masę. Jeśli mus jest zbyt gęsty, dolewamy po trochu wodę, aby uzyskać konsystencję, jaką lubimy. Smoothie jest bogate w chlorofil, dostarcza witamin i minerałów, może zastąpić śniadanie lub kolację.
3. Ogórkowy z awokado i kiwi
Koktajl z ogórka i kiwi shutterstock.com
Dla 1 osoby
Przygotowanie: 10 minut plus 30 minut schładzania
duży ogórek
2 dojrzałe kiwi
pół dojrzałego awokado
po łyżeczce startego świeżego imbiru i otrąb owsianych • łyżka lub miodu
Obieramy ogórka, kiwi, awokado. Kroimy je w kostkę i miksujemy z imbirem i otrębami. Słodzimy miodem. Chłodzimy ok. 30 minut.
4. Szpinakowy z awokado i jabłkiem
Koktajl szpinakowy z awokado i jabłkiem shutterstock.com
Dla 2 osób
Przygotowanie: ok. 10 minut
2 garści posiekanego szpinaku
miąższ małego, dojrzałego awokado (lub pół dużego)
300 ml świeżo wyciśniętego soku z zielonych jabłek
Miksujemy szpinak z awokado i sokiem z zielonych jabłek (jeśli nie mamy świeżo wyciskanego, użyjmy ekologicznego soku ze sklepu), rozlewamy do szklanek. W upalne dni można dorzucić po 2 kostki lodu. Podajemy natychmiast, aby sok się nie rozwarstwił.