Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Razowe penne z prawdziwkami i orzechami - składniki:
60 g orzechów włoskich
2 łyżki oliwy z oliwek
cebula
300 g świeżych (poza sezonem mrożonych prawdziwków lub 20 g suszonych)
100 ml wina białego wytrawnego
100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki świeżych listków tymianku
sól
pieprz
300 g makaronu razowego penne
4 łyżki startego sera parmezan do posypania
Razowe penne z prawdziwkami - jak zrobić:
Na suchej, mocno rozgrzanej patelni prażymy posiekane orzechy i studzimy je. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż będzie szklista, ale nie zarumieniona. Dodajemy grzyby, wino i podgrzewamy minutę, aż alkohol odparuje. Dolewamy bulion i gotujemy, aż grzyby będą miękkie. Dodajemy orzechy i tymianek, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente (lekko twardawy). Odsączamy, dodajemy do sosu grzybowego, mieszamy, podgrzewając. Danie posypujemy parmezanem.
Knajpiana porcja. Chodzi o to, by zarobiæ ;-).
To nie ma byæ Eintopf, tylko primo piatto.
You make my day.
zbrodnia, ale mo¿e nie dla ka¿dego W³ocha - Chef Stefano Barbato (dla mnie wygl±da na W³ocha, mówi po w³osku i ma w³oskie nazwisko - mo¿e to jednak W³och? :)
16. minuta i 30 sekund - trze parmezan do prawdziwków
//www.youtube.com/watch?v=TCxvC4Vgv4I
i kolejny ://www.youtube.com/watch?v=kkFzzZLBrLA - nawet w tytule ser "PASTA PORCINI PANNA E PARMIGIANO "
-
prawdziwki bielusieñkie nie tak jak u nas