Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 1,5 godziny

Kaczka glazurowana z sosem malinowym - składniki:

kaczka (ok. 1,5 kg)
4 gałązki świeżego tymianku
4 łyżki kwiatu soli morskiej
200 g malin
łyżka oleju arachidowego
świeżo zmielony pieprz
Sos:
250 ml bulionu drobiowego (najlepiej z kaczki)
250 ml soku żurawinowego
30 ml porto
łyżka miodu
40 g malin
łyżka zimnego masła

Kaczka glazurowana z sosem malinowym - jak przygotować:

Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.. Kaczkę płuczemy i dokładnie osuszamy (z wierzchu i w środku). Układamy ją na kratce do pieczenia, podstawiamy brytfankę.
Listki tymianku rozcieramy z łyżką soli, nacieramy kaczkę w środku. Rozgniatamy pozostałą sól i połowę malin, mieszamy z olejem i pieprzem. Nacieramy masą skórę kaczki. Pieczemy 40 minut, co jakiś czas smarując kaczkę sokiem, który wyciekł podczas pieczenia. Upieczoną wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 15 minut, żeby mięso odpoczęło.
Na sos w rondelku podgrzewamy bulion, sok żurawinowy, porto, miód i maliny. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut, aż płyn zgęstnieje. Na koniec dodajemy zimne masło, aby sos dodatkowo zagęścić. Mięso kaczki kroimy w cienkie plastry, podajemy z sosem, posypane resztą malin.