Dla 6-8 osób
Przygotowanie: ok. 5,5 godziny

Tacos z szarpaną wieprzowiną i malinami - składniki: 

1 kg biodrówki wieprzowej bez skóry
cebula
olej arachidowy
4 papryczki chipotle z puszki plus odrobina zalewy
500 ml soku jabłkowego
ocet winny
sól
pieprz
Mus:
100 g cukru
240 g świeżych malin
sok z cytryny
szczypta mielonej chili
garść posiekanej natki kolendry
gotowe kukurydziane łódeczki do tacos

Tacos z szarpaną wieprzowiną i malinami - jak przygotować:

Mięso nacieramy solą i pieprzem. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju w głębokim żeliwnym garnku, wyjmujemy, w tym samym tłuszczu obsmażamy mięso. Wrzucamy do garnka z powrotem cebulę, dodajemy papryczki, zalewę i sok. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy 5 godzin, co godzinę odwracając mięso. Gdy zacznie się rozpadać, wyjmujemy je, dzielimy widelcem na włókna.
Sos schładzamy. Zdejmujemy z niego tłuszcz. Przecedzamy sos do garnka i redukujemy o połowę, podgrzewając. Doprawiamy odrobiną octu, soli i pieprzu.
Na mus mieszamy maliny z cukrem, sokiem z cytryny i chili. Gotujemy, aż lekko zgęstnieją.
Do kukurydzianych łódeczek nakładamy mięso, odrobinę sosu i dżemu. Tacos podajemy, posypane natką kolendry.