Dla 6-10 osób
Przygotowanie: 15 minut plus 2 godziny chłodzenia
Ziołowo-limonkowy szprycer - składniki:
750 ml białego wytrawnego wina
750 ml wody mineralnej
limonka
garść listków mięty i melisy
10-12 kostek lodu
Ziołowo-limonkowy szprycer - jak przygotować:
Mieszamy w dużym dzbanie wino i wodę (najlepiej naturalnie mineralizowaną). Dodajemy umytą, sparzoną i pokrojoną wraz ze skórką, w plasterki, limonkę. Dodajemy do dzbana zioła, mieszamy. Wstawiamy szprycer na 2 godziny do lodówki. Podajemy z kostkami lodu.
Wszelkie koktajle typu "spritz" jak na przyklad modny ostatnio "Spritz Aperol" z zasady sa robione na bazie wina musujacego lub zawieraja wode gazowana.
Babelki sa bardziej odswiezajace w upalne dni!
Aperol Spritz ;-)
Ja proponuję więcej wina a mniej wody.Z bąbelkami to się zgadzam.
mozna dolac by jeszcze 50 ml wodeczki