Dla 2-3 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Pasta z młodego bobu - składniki:

250 g wyłuskanego świeżego bobu
120 g twardego sera owczego (oscypek, pecorino)
100 ml oliwy extra virgine
sól
świeżo zmielony pieprz
2 łyżki soku z cytryny
6 grubych kromek żytniego chleba na zakwasie
2 ząbki czosnku
garść świeżej rukoli lub szczawiu

Pasta z młodego bobu - jak przygotować:

Bób gotujemy 5 minut, odcedzamy, osączamy. Ścieramy połowę sera na drobnej tarce, dodajemy do bobu, wlewamy 50 ml oliwy. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, rozgniatamy widelcem na pastę (niedokładnie, tak by zostały widoczne kawałeczki bobu).
Kromki chleba skrapiamy oliwą, podsmażamy na patelni grillowej lub rozgrzanym grillu (po 2 minuty z każdej strony). Czosnek kroimy na pół i nacieramy nim grzanki. Grzanki grubo smarujemy pastą z bobu. Pozostały ser ścieramy na cieniutkie płatki. Na grzankach z bobem układamy rukolę (lub szczaw) oraz płatki sera, doprawiamy pieprzem, skrapiamy oliwą i jemy jeszcze ciepłe.