Syczuańskie roladki z krewetkami
Syczuańskie roladki z krewetkami Fot. Andrzej Krasowski

Dla 4-6 osób

Przygotowanie: 60 minut

Syczuańskie roladki z krewetkami - składniki

100 g mąki ryżowej
100 g mąki ziemniaczanej
500 ml wody
szczypta soli
łyżeczka oleju
250 g krewetek
dymka ze szczypiorkiem
50 g sezamu
Sos:
pół łyżeczki sosu rybnego
pół łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki wody
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Syczuańskie roladki z krewetkami - przygotowanie

W dużej misce dokładnie mieszamy mąki, sól, olej i wodę, odstawiamy na 10 minut.
Dużą blaszaną formę do pieczenia wypełniamy wodą i stawiamy na dwóch palnikach. Wkładamy do niej mniejszą, delikatnie natłuszczoną formę tak, by unosiła się na wodzie. Doprowadzamy wodę do wrzenia.

Krewetki i dymkę kroimy na małe kawałki.

Powoli nalewamy niewielką porcję ciasta (warstwa ciasta ma być bardzo cienka) i sprawdzamy, czy równo rozlewa się po formie. Podgrzewamy w kąpieli wodnej 2 minuty. Nakładamy na ciasto krewetki, dymkę oraz sezam i podgrzewamy kolejne 2 minuty na dużym ogniu.

Formę wyciągamy z kąpieli, kroimy ciasto w paski o szerokości mniej więcej 5 cm i delikatnie zwijamy je w ruloniki. Powtarzamy czynności do czasu, gdy ciasto się wyczerpie.

Na sos mieszamy wszystkie składniki i polewamy nim roladki.