Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Syczuańskie roladki z krewetkami - składniki
100 g mąki ryżowej
100 g mąki ziemniaczanej
500 ml wody
szczypta soli
łyżeczka oleju
250 g krewetek
dymka ze szczypiorkiem
50 g sezamu
Sos:
pół łyżeczki sosu rybnego
pół łyżeczki ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
2 łyżeczki wody
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Syczuańskie roladki z krewetkami - przygotowanie
W dużej misce dokładnie mieszamy mąki, sól, olej i wodę, odstawiamy na 10 minut.
Dużą blaszaną formę do pieczenia wypełniamy wodą i stawiamy na dwóch palnikach. Wkładamy do niej mniejszą, delikatnie natłuszczoną formę tak, by unosiła się na wodzie. Doprowadzamy wodę do wrzenia.
Krewetki i dymkę kroimy na małe kawałki.
Powoli nalewamy niewielką porcję ciasta (warstwa ciasta ma być bardzo cienka) i sprawdzamy, czy równo rozlewa się po formie. Podgrzewamy w kąpieli wodnej 2 minuty. Nakładamy na ciasto krewetki, dymkę oraz sezam i podgrzewamy kolejne 2 minuty na dużym ogniu.
Formę wyciągamy z kąpieli, kroimy ciasto w paski o szerokości mniej więcej 5 cm i delikatnie zwijamy je w ruloniki. Powtarzamy czynności do czasu, gdy ciasto się wyczerpie.
Na sos mieszamy wszystkie składniki i polewamy nim roladki.