Przepis na Muszle Świętego Jakuba / La coquille Saint-Jacques
Składniki:
2 łyżki niesolonego masła
4-5 szalotek pokrojonych w kostkę
5 dużych pieczarek pokrojonych w kostkę
sól morska
250 ml białego wina
opakowanie mrożonych przegrzebków
125 ml śmietany
żółtko
szczypta pieprzu kajeńskiego
łyżeczka skórki otartej z cytryny
pieprz
100 g startego sera gruyère
szczypta mielonej papryki
garść posiekanych liści estragonu (lub łyżeczka suszonego)
>>>Ośmiornice, przegrzebki i małże. Kulinarna pielgrzymka do Santiago de Compostela
Sposób przygotowania:
1.Masło roztapiamy w rondlu, szklimy na nim szalotki. Dodajemy pieczarki, solimy. Smażymy, aż grzyby będą miały złoty kolor.
2. Wlewamy białe wino, kiedy się zagotuje, dodajemy przegrzebki. Gotujemy, aż będą białe z obu stron (4-5 minut). Zdejmujemy z ognia.
3. Na sitku odcedzamy przegrzebki i grzyby. Wywar przelewamy do garnka. Zagotowujemy, dodajemy do niego śmietanę, mieszamy, uważając, żeby się nie zwarzyła. Gotujemy (ok. 10 minut), aż sos śmietanowy o połowę zmniejszy objętość (uważamy, by się nie przypalił).
4. Zdejmujemy z ognia po 2 minutach, kiedy trochę przestygnie, rózgą mieszamy z żółtkiem. Kiedy sos będzie gładki, dodajemy pieprz kajeński, skórkę cytryny, pieprz i połowę estragonu.
5. Grzyby kładziemy do naczynek do zapiekania albo na muszelki. Na grzyby nakładamy przegrzebki. Zalewamy całość sosem. Posypujemy serem i papryką. Stawiamy naczynka na blasze. Jeśli używamy muszli, dobrze jest owinąć je folią aluminiową tak, by się nie przewracały.
6. Zapiekamy w gorącym piekarniku ok. 10 minut, aż przegrzebki będą rumiane. Posypujemy resztą listków estragonu.