Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 10 minut

Tacos z pieczonym łososiem i salsą z truskawek i mango - składniki:

Salsa z truskawek i mango:
250 g truskawek
200 g mango
czerwona papryczka chili
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry plus do posypania
sok z limonki plus limonka do podania
Pieczony łosoś:
300 g filetu z dzikiego łososia
łyżka oliwy
łyżeczka pieprzu kajeńskiego
szczypta soli
łyżka oliwy
mała kolba kukurydzy
4 tortille kukurydziane

Tacos z pieczonym łososiem i salsą z truskawek i mango - jak zrobić:

Na salsę truskawki i mango kroimy w kosteczkę, chili drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy z kolendrą i sokiem
z limonki. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 10 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
Przygotowujemy łososia. Odcinamy skórę, rybę kroimy
na 4 kawałki. Płuczemy, osuszamy, nacieramy oliwą i przyprawami. Naczynie do zapiekania wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w nim kawałki łososia i pieczemy 15 minut.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oliwy. Kolbę kukurydzy podsmażamy na oliwie ok. 20 sekund z każdej strony. Powinna lekko zbrązowieć, ale uważamy, żeby jej nie przypalić. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Za pomocą noża odcinamy ziarna kukurydzy z kolby.
Na suchej patelni krótko podpiekamy tortille. Układamy na nich łososia, kukurydzę i salsę truskawkową. Posypujemy kolendrą, podajemy z cząstkami limonki.