Dla 4 osób
Przygotowanie i oczekiwanie: 60 minut

Kwiaty robinii akacjowej w cieście - składniki:

20 gron kwiatowych robinii akacjowej
2 jajka
130 g mąki
szczypta soli
370 ml mleka; rzadkiej śmietanki; wody gazowanej albo jasnego piwa
do smażenia: olej
Do podania:
cukier puder
cynamon
syrop klonowy

Kwiaty robinii akacjowej w cieście - jak przygotować:

Świeżutkie kwiaty zebrane z dala od szosy, w czystych regionach, poza miastem, dokładnie przeglądamy i usuwamy ew. robaczki (możemy kwiaty rozłożyć w chłodnym miejscu na 2-3 godzinki na białym papierze - robaczki powinny wyjść same) - nie płuczemy gron, bo stracą aromat.
Jajka roztrzepujemy w misce z połową płynu, dodajemy mąkę, sól i dokładnie rozcieramy, żeby nie było grudek, dolewając jeszcze tyle płynu, aby ciasto miało konsystencję dość gęstej śmietany. Odstawiamy je na ok. pół godziny, żeby odpoczęło.
W dość głębokim rondlu rozgrzewamy sporo oleju - kwiaty, smażąc się, muszą pływać. Całe grona maczamy dokładnie w cieście, trzymając za ogonki. Lekko otrzepujemy z nadmiaru ciasta i kolejno kładziemy na tłuszcz. Smażymy na złotobrązowy kolor z obu stron. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie za gorący, bo ciasto się spali z zewnątrz a kwiaty w środku nie zdążą się usmażyć. Usmażone kwiaty wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z odrobiną cynamonu albo polewamy syropem klonowym. Najlepsze się jeszcze ciepłe!