Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Kwiaty czarnego bzu w tempurze - składniki:

ok. 16-18 baldachów czarnego bzu
olej do głębokiego smażenia
duże jajko
250 ml wody gazowanej
125 g mąki kukurydzianej
125 g drobnej mąki ryżowa 
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczki cukru pudru plus 3-4 łyżki do posypania 

Kwiaty czarnego bzu w tempurze - jak przygotować:

Sprawdzamy czy w kwiatach nie ukrywają się owady. Usuwamy większość grubych łodygi, pozostawiając same kwiatki. 
Robimy tempurę: do dużego garnka wlewamy olej i podgrzewamy do 190 st. W dużej misce rozkłócamy  jajka z wodą gazowana. Przesiewamy wszystkie suche składniki ze szczyptą soli, dodajemy do mokrych składników, mieszamy. Zanurzamy kwiaty w cieście i smażymy z obu stron do chwili gdy będą złociste. Odsączamy na pergaminie z nadmiaru tłuszczu. Oprószamy cukrem pudrem. Podajemy od razu np. z sosem czekoladowym.