Dla 4-6 osób
Oczekiwanie: 60 minut
Przygotowanie: 40 minut

Kwiaty czarnego bzu w tempurze – składniki:

  • 16-18 baldachów czarnego bzu
  • olej do głębokiego smażenia
  • duże jajko
  • 350 ml wody gazowanej
  • 125 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • łyżeczki cukru pudru plus 3-4 łyżki do posypania 

Jak zrobić kwiaty czarnego bzu w tempurze:

1. Baldachy kwiatów układamy na papierze (w chłodnym miejscu) i czekamy 1-2 godziny, aż wyjdą z nich wszystkie żyjątka. 

2. W głębokiej patelni lub woku powoli rozgrzewamy sporą ilość oleju – musi się dobrze nagrzać – a w tym czasie przygotowujemy tempurę. 

3. W jednej misce mieszamy lodowatą wodę gazowaną z jajkiem, w drugiej skrobię kukurydzianą/ziemniaczaną, sodę oraz sól, następnie suche składniki wsypujemy do wody z jajkiem i całość mieszamy rózgą, żeby powstało ciasto o nieco gęstszej konsystencji niż ciasto naleśnikowe.  

4. Zanurzamy kwiaty w cieście i smażymy z obu stron do chwili gdy będą złociste (ok. 2 minuty).

5. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, oprószamy cukrem pudrem i od razu podajemy.