Dla 4-6 osób
Oczekiwanie: 60 minut
Przygotowanie: 40 minut
Kwiaty czarnego bzu w tempurze – składniki:
- 16-18 baldachów czarnego bzu
- olej do głębokiego smażenia
- duże jajko
- 350 ml wody gazowanej
- 125 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- duża szczypta soli
- łyżeczki cukru pudru plus 3-4 łyżki do posypania
Jak zrobić kwiaty czarnego bzu w tempurze:
1. Baldachy kwiatów układamy na papierze (w chłodnym miejscu) i czekamy 1-2 godziny, aż wyjdą z nich wszystkie żyjątka.
2. W głębokiej patelni lub woku powoli rozgrzewamy sporą ilość oleju – musi się dobrze nagrzać – a w tym czasie przygotowujemy tempurę.
3. W jednej misce mieszamy lodowatą wodę gazowaną z jajkiem, w drugiej skrobię kukurydzianą/ziemniaczaną, sodę oraz sól, następnie suche składniki wsypujemy do wody z jajkiem i całość mieszamy rózgą, żeby powstało ciasto o nieco gęstszej konsystencji niż ciasto naleśnikowe.
4. Zanurzamy kwiaty w cieście i smażymy z obu stron do chwili gdy będą złociste (ok. 2 minuty).
5. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, oprószamy cukrem pudrem i od razu podajemy.