Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Mrożenie: 30 minut
Oczekiwanie: 2-3 godziny

Tarta z truskawkami bez pieczenia - składniki:

Spód:
100 g daktyli medjool (bez pestek)
100 g orzechów włoskich
szczypta soli
3 łyżki płynnego oleju kokosowego
Nadzienie truskawkowe:
140 g wiórków kokosowych
150 g truskawek
160 ml śmietanki kokosowej
po 2 łyżki syropu klonowego i płynnego oleju kokosowego
Dekoracja:
roztopiona gorzka czekolada
garść truskawek 
kruszone ziarna kakaowca

Tarta z truskawkami bez pieczenia - jak przygotować:

Przygotowujemy spód. Jeśli używamy suszonych daktyli, zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin, odcedzamy. Daktyle świeże lub namoczone blendujemy w rozdrabniaczu, odstawiamy. Do blendera wkładamy orzechy włoskie, sól i rozdrabniamy. Dodajemy daktylową pulpę i olej kokosowy, wszystko razem blendujemy – powinniśmy uzyskać lepką masę. Prostokątną formę do tarty (13 na 36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Formę wykładamy masą orzechowo-daktylową, mocno przyciskając. Wstawiamy na pół godziny do zamrażarki.
Na nadzienie truskawkowe wszystkie składniki blendujemy, aż uzyskamy gładką masę. Wylewamy ja na spód, wygładzamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. 
Robimy dekorację: schłodzoną tartę polewamy roztopioną gorzką czekoladą, posypujemy posiekanymi truskawkami i ziarnami kakaowca.