Dla 8 osób
Przygotowanie: 90 minut

Odwrócony sernik - składniki

150 g masła plus do natłuszczenia formy
500 g moreli
500 g borówek, jagód lub porzeczek
6 jajek
200 g cukru
łyżeczka pasty waniliowej
1 kg twarogu zmielonego
2 łyżki mąki ziemniaczanej lub krupczatki lub budyniu w proszku
125 g masła
sól

Odwrócony sernik - przygotowanie

Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy do wystudzenia.
Owoce płuczemy, przebieramy, odsączamy. Połowę moreli kroimy na połówki, wyjmujemy pestki, resztę miąższu kroimy w kostkę. Połówki moreli i połowę borówek układamy na dnie porządnie natłuszczonej tortownicy.
Rozdzielamy białka kurze od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, pastą waniliową, aż cukier się rozpuści. Łączymy z twarogiem, mieszamy, wsypujemy mąkę, mieszamy, wlewamy płynne ostudzone masło, mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z masą serową, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Połowę nalewamy do formy na owoce. Na masę serową rzucamy równomiernie pozostałe owoce i przykrywamy resztą sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut.
Studzimy w uchylonym piekarniku.
Formę przykrywamy talerzem i odwracamy ją razem z talerzem. Zdejmujemy obręcz i dno.

Rady

Sernik bez spodu jest dużo lżejszy od tradycyjnego na cieście.

• Będzie jeszcze lżejszy, jeśli cukier zastąpimy ksylitolem (używamy mniej więcej o połowę mniej niż cukru, czyli 100-120 g).

• Mąkę ziemniaczaną albo krupczatkę, lub budyń dodajemy, żeby masa serowa była bardziej stabilna, sztywna. Jeśli ser jest wodnisty, można dodać łyżkę mąki więcej.