Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Terrina łososiowa z porzeczkami - składniki
200 g porzeczek czerwonych
200 g wędzonego łososia
300 g twarożku
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
sól, pieprz
łyżeczka posiekanego koperku
4 płatki żelatyny
Terrina łososiowa z porzeczkami - przygotowanie
Porzeczki płuczemy, odrywamy od gałązek.
Miksujemy połowę łososia z serkiem, musztardą, miodem i połową porzeczek, doprawiamy solą i pieprzem. Resztę łososia kroimy na kawałki i razem z resztą porzeczek i z koperkiem mieszamy ze zmiksowaną masą.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odciskamy i podgrzewamy w niewielkim rondelku, aż się roztopi. Do żelatyny dodajemy najpierw niewielką ilość masy łososiowej, potem łączymy ją z resztą masy.
Keksówkę wykładamy folią aluminiową i wkładamy masę. Chłodzimy przez noc. Terrinę odwijamy z folii i kroimy na porcje.