Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Mrożony deser z czerwonymi owocami - składniki

 3 jajka
125 g cukru
2 łyżki miodu
sok z cytryny
laska wanilii
300 ml maślanki
200 ml śmietany
500 g różnych owoców jagodowych
(maliny, truskawki, jeżyny)

Mrożony deser z czerwonymi owocami - przygotowanie

 Formę wykładamy folią spożywczą.

Do metalowej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, miód, sok z cytryny, ziarenka wydrążone z lasek wanilii. Miskę wstawiamy na dużym garnku z wrzątkiem, podgrzewamy w kąpieli wodnej, ubijając 2-3 minuty.

Do drugiego dużego garnka wlewamy lodową wodę (lub wodę z lodem).

Do masy jajecznej wlewamy maślankę mieszamy i wstawiamy miskę do lodowatej wody, mieszamy, aż masa się schłodzi. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do schłodzonej masy.
Owoce płuczemy, 150 g miksujemy.

Połowę masy śmietanowej nakładamy do formy, na niej rozkładamy zmiksowane owoce oraz garść całych. Nakładamy resztę masy. Na wierzchu rozkładamy resztę owoców, zawijamy w folię. Mrozimy 12 godzin, odwijamy i kroimy na porcje.

Rada

Deser doskonale smakuje z sosem rozmarynowym. Składniki: 3 łodyżki rozmarynu, 200 g jagód, 2 łyżki cukru, 2 łyżki czerwonego wina, łyżka soku z cytryny. Rozmaryn siekamy. Cukier podgrzewamy na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje i będzie płynny. Wlewamy wino i sok z cytryny, mieszamy. Dodajemy owoce i posiekany rozmaryn, zagotowujemy. Studzimy i podajemy do deseru.