Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Carpaccio z truskawek z redukcją balsamiczną i pistacjami – składniki:

Redukcja balsamiczna*:

  • 70 ml octu balsamicznego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • garść pistacji

Carpaccio:

  • 400 g truskawek
  • 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu

Jak zrobić carpaccio z truskawek z pistacjami:

1. Sos w rondelku z grubym dnem mieszamy ocet balsamiczny i syrop klonowy. Zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i wolno gotujemy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Objętość płynu powinna zmniejszyć się mniej więcej o połowę. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

2. W tym czasie pistacje siekamy, truskawki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Następnie owoce układamy na talerzach.

3. Owoce skrapiamy sosem balsamicznym, posypujemy pistacjami i czerwonym pieprzem.

* Jeśli nie mamy czasu, możemy użyć gotowego sosu balsamicznego.