Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Carpaccio z truskawek z redukcją balsamiczną i pistacjami – składniki:
Redukcja balsamiczna*:
- 70 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki syropu klonowego
- garść pistacji
Carpaccio:
- 400 g truskawek
- 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
Jak zrobić carpaccio z truskawek z pistacjami:
1. Sos w rondelku z grubym dnem mieszamy ocet balsamiczny i syrop klonowy. Zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i wolno gotujemy ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Objętość płynu powinna zmniejszyć się mniej więcej o połowę. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
2. W tym czasie pistacje siekamy, truskawki oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki. Następnie owoce układamy na talerzach.
3. Owoce skrapiamy sosem balsamicznym, posypujemy pistacjami i czerwonym pieprzem.
* Jeśli nie mamy czasu, możemy użyć gotowego sosu balsamicznego.