Dla 8 osób (na małą keksówkę)
Przygotowanie: 90 minut

Pasztet z soczewicy z malinami – składniki:

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 4 ziarna jałowca
  • 2 łyżki oliwy
  • sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 ml wina czerwonego
  • 50 ml bulionu warzywnego
  • łyżka miodu (najlepiej gorczycowego)
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych
  • po 1/2 pęczka oregano i natki
  • sól
  • pieprz
  • 200 g malin

Pasztet z soczewicy z malinami - przygotowanie

1. Soczewicę płuczemy i gotujemy 20 minut w podwójnej objętości osolonej wody, odsączamy.

2. Łodygi selera siekamy. Jałowiec rozdrabniamy w moździerzu. 

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy seler oraz jałowiec i podsmażamy 3 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy, podgrzewamy 2 minuty. Do selera wlewamy wino, bulion, sok oraz skórkę otartą z pomarańczy i miód. Podgrzewamy na małym ogniu, aż płyn się zredukuje o połowę. Odstawiamy do wystygnięcia.

4. Siekamy oregano i natkę.

5. Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski. Dodajemy redukcję z selerem, tartą bułkę, płatki drożdżowe. Doprawiamy solą i pieprzem oraz zieleniną, dokładnie mieszamy.

6. Małą keksówkę wykładamy folią aluminiową, na dno wsypujemy połowę malin i wkładamy połowę masy z soczewicą, układamy resztę malin oraz masy. Przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej matową stroną na zewnątrz.

7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 st.

8. Zagotowujemy ok. 1,5 l wody i wlewamy do drugiej formy – większej od keksówki. Wstawiamy do niej masę pasztetową – keksówka powinna być zanurzona w wodzie do połowy. Pasztet wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej 45 minut. Studzimy w foremce, aż będzie zupełnie zimny.