Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Pieczone bataty w ostrej marynacie - składniki:

4 bataty (po ok. 250 g)
2 limonki ze skórką
papryczka chili
20 g imbiru
2 łyżeczki miodu
Salsa:
6 pomidorów
1 ząbek czosnku
1 pęczek kolendry
1 łyżeczka oliwy
sól
pieprz

Pieczone bataty w ostrej marynacie - jak przygotować:

Bataty myjemy i gotujemy 10 minut. W tym czasie myjemy i osuszamy limonki. Skórkę ścieramy na tarce, sok wyciskamy. Papryczkę chili przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i strąk drobno kroimy. Imbir obieramy i drobno kroimy. Sok z limonki, imbir i papryczkę chili mieszamy z łyżeczką miodu.
Ugotowane bataty odsączamy, przecinamy każdy na pół, smarujemy marynatą. Połówki łączymy, owijamy  folią aluminiową i pieczemy na grillu, od czasu do czasu obracając, przez 30 minut. Bataty możemy tez upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
Na salsę pomidory myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona, kroimy w drobną kostkę. Obieramy i siekamy czosnek. Opłukujemy i suszymy kolendrę. Odkładamy kilka listków do przybrania, resztę siekamy.
Składniki salsy mieszamy z oliwą i pozostałym miodem. Podajemy do batatów.