Chcesz zorganizować grilla, więc kupujesz kiełbasę, warzywa i kilka innych dodatków. Stwierdzasz jednak, że to trochę za mało. Do tego chcesz zaskoczyć swoich gości nowym smakiem. Nie masz tylko pomysłu, jak to zrobić, co im podać. Podpowiadamy: przygotuj prosty i szybki przepis na pieczone bataty. Idealny jako dodatek do mięsnych dań, na przykład zamiast sałatki, ale możesz też podać je jako osobną potrawę.
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Pieczone bataty w ostrej marynacie - składniki:
4 bataty (po ok. 250 g)
2 limonki ze skórką
papryczka chili
20 g imbiru
2 łyżeczki miodu
Salsa:
6 pomidorów
1 ząbek czosnku
1 pęczek kolendry
1 łyżeczka oliwy
sól
pieprz
Pieczone bataty w ostrej marynacie - jak przygotować:
Bataty myjemy i gotujemy 10 minut.
W tym czasie myjemy i osuszamy limonki. Skórkę ścieramy na tarce, sok wyciskamy. Papryczkę chili przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i strąk drobno kroimy. Imbir obieramy i drobno kroimy. Sok z limonki, imbir i papryczkę chili mieszamy z łyżeczką miodu.
Ugotowane bataty odsączamy, przecinamy każdy na pół, smarujemy marynatą. Połówki łączymy, owijamy folią aluminiową i pieczemy na grillu, od czasu do czasu obracając, przez 30 minut. Bataty możemy tez upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
Na salsę pomidory myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona, kroimy w drobną kostkę. Obieramy i siekamy czosnek. Opłukujemy i suszymy kolendrę. Odkładamy kilka listków do przybrania, resztę siekamy.
Składniki salsy mieszamy z oliwą i pozostałym miodem. Podajemy do batatów.