Miłośnicy klasycznych smaków będą zadowoleni - mamy dla nich prosty i smaczny przepis na grilla. Skrzydełka kurczaka w glazurze miodowej z nutą sosu barbecue to soczyste mięso, które będzie rozpływać się w ustach. Wystarczy je wcześniej zamarynować, a potem już tylko wrzucić na ruszt. Smacznego!

Dla 4 osób
Przygotowanie i pieczenie: 30 minut
Marynowanie: 2 godziny

Skrzydełka w glazurze miodowej z sosem BBQ - składniki:

12 okazałych skrzydełek kurczaka podzielonych na mniejsze kawałki
sok z 1 cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki wytrawnego białego wina
2 łyżki sosu bbq
3 łyżki miodu
łyżeczka posiekanego czosnku
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
szczypta pieprzu
sól do smaku

Skrzydełka w glazurze miodowej z sosem BBQ - jak przygotować:

Skrzydełka płuczemy, umieszczamy w plastikowej misce. Mieszamy pozostałe składniki i tak otrzymaną
zaprawą polewamy mięso. Od stawiamy skrzydełka na 2 godziny w chłodne miejsce. 
Wyjmujemy skrzydełka z marynaty, układamy na tackach do grillowania i umieszcza my w dość gorącym obszarze grilla. Pieczemy, dwa razy smarując pozostałą zaprawą.


Rada: skrzydełka możemy podać z salsą z mango: 175 ml jogurtu miksujemy z miąższem dojrzałego
mango, łyżeczką pasty curry, strąkiem czerwonej papryczki chili oraz 2 łyżkami posiekanej świeżej mięty.