Dla 4-6 osób • Przygotowanie: 40 minut • Oczekiwanie: 30 minut

Tosty z pieczonym bakłażanem, pomidorami, rukolą, zieloną harissą i sosem sezamowym - składniki

Harissa:
5 papryczek jalapeño
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka mielonej kolendry
2 gałązki mięty (opcjonalnie)
duży pęczek świeżej kolendry
4 łyżki oliwy
sól

Sos sezamowy:
80 g tahiny
sok z 1/2 cytryny
80 ml wody

Tosty:
1-2 bakłażany
dobry chleb
opakowanie rukoli
2 dojrzałe pomidory

Tosty z pieczonym bakłażanem, pomidorami, rukolą, zieloną harissą i sosem sezamowym - przygotowanie

Na harissę jalapeño moczymy 30 minut w gorącej wodzie. Oczyszczamy je z szypułek i nasion. Obieramy czosnek i całość miksujemy w blenderze wraz ze wszystkimi przyprawami, świeżą kolendrą oraz solą. Przekładamy do słoiczka i zalewamy oliwą. Harissę możemy przechowywać 3 miesiące, zamkniętą w szczelnym opakowaniu i zalaną oliwą.

Na sos sezamowy mieszamy wszystkie składniki i solimy.

Do tostów bakłażany kroimy wzdłuż na plastry i skrapiamy oliwą, delikatnie solimy i pieczemy 15-20 minut w 200 st.*

Opiekamy przekrojone na pół kromki chleba. Jedną połówkę chleba smarujemy zieloną harissą, drugą – sosem sezamowym. Na każdą nakładamy rukolę, bakłażana i pomidora. Zamykamy tosta drugą częścią chleba z sosem sezamowym i podajemy.

*Bakłażany możemy też usmażyć: najpierw je mocno solimy, czekamy ok. 30 minut, płuczemy, wycieramy i smażymy na patelni na tłuszczu (na oliwie lub oleju ryżowym).