Dla 6-8 osób • Przygotowanie: 60 minut
Marynowanie: minimum 60 minut

Skrzydełka pieczone w różanej harissie - składniki

Harissa:
czerwona papryka
3 czerwone papryki chili
łyżeczka suszonych płatków chili
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki soli
po łyżeczce kuminu i kolendry
1/2 łyżeczki kminku
łyżka wody różanej
2 łyżki suszonych płatków róży
oliwa
Skrzydełka:
1 kg skrzydełek
sól do smaku
1/2 łyżeczki cukru brązowego

Skrzydełka pieczone w różanej harissie - przygotowanie

Na różaną harissę paprykę myjemy, przekrawamy i pieczemy skórką do góry w 200 st., aż stanie się mocno brązowa. Jeszcze gorącą przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy na 10-15 minut. Podczas parowania woda podejdzie pod skórkę i z łatwością będziemy mogli ją zdjąć.

Do obranej papryki dorzucamy sparzoną we wrzątku papryczkę chili lub suszone płatki chili, obrane ząbki czosnku, passatę pomidorową, kumin, kolendrę, kminek, sól oraz wodę różaną. Całość blendujemy i dodajemy płatki różane. Mieszamy, przekładamy do słoika i zalewamy oliwą.

Skrzydełka przekrawamy nożem na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńsze części skrzydełek pozostawiamy do zupy lub innego wykorzystania. Resztę mięsa nacieramy solą. Skrzydełka mieszamy z różaną harrisą i szczyptą cukru. Marynujemy co najmniej godzinę (im dłużej poleżą w marynacie, tym lepiej). Przekładamy całość na blaszkę i pieczemy ok. 45 minut w 180 st.