Dla 4 osób • Przygotowanie: 20 minut

Pasta z fasolki szparagowej - składniki

200 g fasolki szparagowej
2 ziemniaki
dymka
30 ml oleju sezamowego (można go zastąpić łagodną oliwą i dodać do pasty 2 łyżki podprażonego na suchej patelni sezamu)
2 łyżki płatków drożdżowych lub startego dojrzałego sera żółtego
2 łyżeczki suszonego estragonu
sól, najlepiej wędzona

Pasta z fasolki szparagowej - przygotowanie 

Oczyszczoną fasolkę wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową (wodę z gotowania zostawiamy) i przelewamy fasolkę na sicie zimną wodą.
Dymkę kroimy w plasterki i wrzucamy do gotującej się wody po fasolce, gotujemy 2 minuty. Odcedzamy (wodę zostawiamy).

Wyszorowane ziemniaki wrzucamy do gotującej się wody po fasolce, gotujemy ok. 20 minut, aż będą miękkie.

Wszystkie składniki wraz z przyprawami miksujemy na gładką masę.
Pastę podajemy na ciepło lub na zimno. Wspaniale smakuje na chlebie, ale również jako dodatek do grillowanych warzyw i mięs oraz owoców morza.