Na 2-3 butelki 0,5 l
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 3-4 dni

Syrop z kwiatów czarnego bzu - składniki:

40 baldachów kwiatów
3 cytryny
50 g kwasku cytrynowego
1,5 kg cukru

Syrop z kwiatów czarnego bzu - jak zrobić:

Kwiaty wkładamy do miski o pojemności 4 litrów. Myjemy cytryny i ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Owoce kroimy w cienkie plastry i wkładamy do miski razem z kwiatami bzu i startą skórką. W garnku zagotowujemy 1,5 litra wody i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy garnek z ognia. Otrzymanym syropem zalewamy w misce kwiaty, cytrynę i mieszamy. Studzimy. Przykrywamy miskę i wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Sok przelewamy przez jedwabną chustę albo gęstą ściereczkę. Przefiltrowany sok rozlewamy do butelek i zakorkowujemy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.