Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut

Zapiekana fasolka szparagowa
Zapiekana fasolka szparagowaDominika Wójciak

Fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem i grzybami – składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej
  • 200 g kurek lub rydzów 
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 250 śmietany 18-proc.
  • 100 g ostrego żółtego sera

Jak zrobić fasolka szparagową zapiekaną z boczkiem i grzybami:

1. Oczyszczoną fasolkę gotujemy 4 minuty w osolonym wrzątku, odsączamy, zanurzamy w lodowatej wodzie, osuszamy. Grzyby i cebulę obieramy i kroimy. Obrany czosnek miażdżymy.

2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.

3. Boczek podsmażamy 5 minut na suchej patelni (nadającej się do używania w piekarniku).

4. Dodajemy cebulę i smażymy, mieszając, 3 minuty.

5. Wrzucamy oczyszczone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kolejne 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

6. Dodajemy czosnek i po minucie wlewamy bulion. Na małym ogniu podgrzewamy, delikatnie mieszając. Wlewamy śmietanę i gotujemy 6-8 minut.

7. Dodajemy fasolkę i delikatnie mieszamy. Wierzch posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut, aż ser się zrumieni. Posypujemy np. szczypiorkiem lub natką.