Dla 4 osób
Przygotowanie: ok. 60 minut
Fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem i grzybami – składniki:
- 500 g fasolki szparagowej
- 200 g kurek lub rydzów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 plastry wędzonego boczku
- sól
- pieprz
- 250 ml bulionu drobiowego
- 250 śmietany 18-proc.
- 100 g ostrego żółtego sera
Jak zrobić fasolka szparagową zapiekaną z boczkiem i grzybami:
1. Oczyszczoną fasolkę gotujemy 4 minuty w osolonym wrzątku, odsączamy, zanurzamy w lodowatej wodzie, osuszamy. Grzyby i cebulę obieramy i kroimy. Obrany czosnek miażdżymy.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.
3. Boczek podsmażamy 5 minut na suchej patelni (nadającej się do używania w piekarniku).
4. Dodajemy cebulę i smażymy, mieszając, 3 minuty.
5. Wrzucamy oczyszczone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kolejne 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
6. Dodajemy czosnek i po minucie wlewamy bulion. Na małym ogniu podgrzewamy, delikatnie mieszając. Wlewamy śmietanę i gotujemy 6-8 minut.
7. Dodajemy fasolkę i delikatnie mieszamy. Wierzch posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut, aż ser się zrumieni. Posypujemy np. szczypiorkiem lub natką.

no to do pełni szczescia trzeba było dodac cebule kapuste i kiełbase
a całość popić wodką
I radzę nie solić - z boczku może wytopić się taka ilość soli, że wystarczy i kurkom, i fasolce, i śmietanie, i serowi (który też jest słony).