Dla 4 osób • Przygotowanie: 20 minut

Fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem, grzybami i serem - składniki

500 g fasolki szparagowej
200 g kurek lub rydzów
cebula
2 ząbki czosnku
2 plastry wędzonego boczku
sól i pieprz
250 ml bulionu drobiowego
250 śmietany 18-proc.
100 g ostrego żółtego sera

Fasolka szparagowa zapiekana z boczkiem, grzybami i serem - przygotowanie

Fasolkę gotujemy 4 minuty w osolonym wrzątku, odsączamy, zanurzamy w lodowatej wodzie, osuszamy. Grzyby i cebulę obieramy i kroimy. Obrany czosnek miażdżymy.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.

Boczek podsmażamy 5 minut na suchej patelni (nadającej się do używania w piekarniku). Dodajemy cebulę i smażymy, mieszając, 3 minuty. Wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy kolejne 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek i po minucie wlewamy bulion. Na małym ogniu podgrzewamy, delikatnie mieszając. Wlewamy śmietanę i gotujemy 6-8 minut.

Dodajemy fasolkę i delikatnie mieszamy. Wierzch posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut, aż ser się zrumieni. Posypujemy np. szczypiorkiem lub natką.