Dla 4 osób • Przygotowanie: 30 minut

Buraki duszone z wiśniami i botwinką - składniki

5-6 upieczonych w skórce buraków
pęczek botwinki
3 ząbki czosnku
200 g wiśni
2 cebule
4 łyżki oleju lub oliwy
sól
po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
i mielonego kminu
2 łyżki octu z czerwonego wina
1-2 łyżeczki miodu
pieprz

Buraki duszone z wiśniami i botwinką - przygotowanie

Buraki obieramy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Botwinkę myjemy i odrywamy listki. Łodygi drobno siekamy.

Czosnek kroimy w plasterki, cebulę obieramy i drobno siekamy.

Na patelnię wlewamy olej lub oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i podgrzewamy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy łodygi botwinki, buraki, przyprawy i przesmażamy 3-4 minuty, aż lekko się zrumienią. Dodajemy wiśnie, ocet, miód i dusimy 4-5 minut, aż wiśnie puszczą sok. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie łączymy z listkami botwinki. Podajemy np. z hummusem.