Na 12 ciastek • Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: dwa razy po 15 minut

Gniazdka kataifi z kremem z pistacji - składniki

270 g mrożonego ciasta kataifi (do kupienia w sklepach z produktami greckimi, w sklepach Kuchnie Świata i w internecie)
Krem:
75 g obranych pistacji niesolonych 10 g oliwy
25 g cukru pudru
szczypta soli
3 g herbaty matcha
100 g sera mascarpone
Ciastka:
200 g masła
Syrop:
150 g cukru
kora cynamonu
po 10 ml soku z cytryny i wody pomarańczowej
Dodatki:
pistacje i cukier puder do dekoracji

Gniazdka kataifi z kremem z pistacji - przygotowanie

Ciasto kataifi rozmrażamy.

Na krem pistacje zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Dokładnie obieramy je ze skórek i przekładamy do malaksera. Dolewamy oliwę, dodajemy cukier puder, szczyptę soli oraz matchę.

Pulsacyjnie miksujemy, aż powstanie gęsta, lepiąca się, jednolita masa. Partiami dodajemy serek i krótko miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy ciastka. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., a masło roztapiamy, ściągając przy okazji pianę. Odrywamy po porcji ciasta, lekko zwijamy w dłoniach i wypełniamy nim formę do muffinek. Rozlewamy całe roztopione masło na wierzchu gniazdek i wstawiamy ciastka do piekarnika na ok. 15 minut, aż nitki ładnie się przyrumienią i będą chrupiące, studzimy.

Na syrop gotujemy 200 ml wody, cukier, cynamon, sok z cytryny i wodę pomarańczową, aż powstanie gęsty płyn (15-20 minut). Wystudzone gniazdka nadal umieszczone w formie zalewamy syropem i odstawiamy do ponownego wystudzenia. Na środek gniazdek wyciskamy porcję kremu z pistacji, posypujemy posiekanymi pistacjami i cukrem pudrem.

Gniazdka kataifi z kremem z pistacjiGniazdka kataifi z kremem z pistacji Aneta Flis

Gniazdka kataifi z kremem z pistacji - rady

• Krem pistacjowy koniecznie chłodzimy, bo w lodówce gęstnieje. 

• Oliwę możemy zastąpić neutralnym w smaku olejem, ale oliwkowy posmak nadaje bardzo przyjemny smak.

• Matcha nie jest niezbędna, ale podbija zielony kolor kremu.

• Syrop możemy modyfikować, dorzucając korzenne przyprawy, zamieniając wodę pomarańczową na różaną lub ją zupełnie pomijając.

• Niezużyte rozmrożone ciasto kataifi trzymamy w lodówce do 10 dni, pod warunkiem że będzie szczelnie okryte folią, by nie wyschło. Gotowe ciastka przechowujemy w lodówce do 5 dni.