Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym - składniki:

150 g truskawek
pęczek zielonych szparagów
2 dojrzałe awokado (najlepiej odmiany hass)
garść listków mięty
Dodatki:
100-120 ml oliwy
miód do smaku
sól, pieprz
2 łyżki prażonych płatków migdałów

Szparagi z awokado i dressingiem truskawkowym - jak przygotować:

Z truskawek usuwamy szypułki. Owoce miksujemy z oliwą i 1/4 łyżeczki soli na jednolity, kremowy sos. Przyprawiamy do smaku miodem i świeżo mielonym pieprzem (dressing powinien być kwaskowo-słodki, lekko pikantny od dobrej wytrawnej oliwy). Szparagi czyścimy. Trzymając dwoma palcami, bardzo blisko twardego końca, łamiemy łodygę tak, by odłamały się zdrewniałe końce. Szparagi wrzucamy na 2 minuty do osolonego wrzątku, a następnie od razu hartujemy w lodowatej wodzie. Suszymy, kroimy na kawałki, rozkładamy na talerzach. Z awokado usuwamy skórkę, kroimy na plasterki. Układamy obok szparagów, skrapiamy dressingiem truskawkowym, posypujemy miętą i płatkami migdałów.

Rada Dominika Wójciak
Truskawkowy dressing świetnie pasuje również do sałatki caprese. Kroimy dojrzałe pomidory i układamy na półmisku na przemian z plastrami mozzarelli z mleka bawolego. Skrapiamy dressingiem truskawkowym i posypujemy listkami bazylii. Pycha!