Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut plus 2 godziny chłodzenie

Pudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawek – składniki:

  • duże dojrzałe awokado
  • 300 g dojrzałych truskawek 
  • 2-3 świeże daktyle (np. medjool)
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matcha
  • 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy (może być też płynny miód)
  • 400 ml mleka roślinnego (może być migdałowe, z nerkowców, owsiane)
  • 50 g nasion chia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4-6 listków mięty

Jak zrobić pudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawek:

1. Awokado obieramy i wydrążamy miąższ.

2. Truskawki myjemy, osuszamy, z owoców usuwamy szypułki, truskawki dodajemy do awokado (zachowując kilka sztuk do dekoracji.

3. Dorzucamy daktyle bez pestek, szczyptę soli i miksujemy na jednolity, kremowy mus (jeśli krem ma być słodszy, dodajemy więcej daktyli). Chłodzimy.

4. Matchę dokładnie mieszamy z syropem klonowym (najlepiej zrobić to bambusowym mieszadłem, ale zwykła trzepaczka lub spieniacz do mleka powinny wystarczyć).

5. Powoli wlewamy mleko roślinne i mieszamy, aż uzyskamy jednolity płyn (czyli zimną matcha latte).

7. Mieszamy z nasionami chia i ekstraktem z wanilii, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pudding mieszamy od czasu do czasu, by nasiona chia równomiernie się rozłożyły.

8. Podajemy z kremem z awokado i truskawek, dekorujemy miętą i truskawkami.

Rada: Pudding, zamiast z matchą, możemy przygotować z kakao – wtedy mleko roślinne mieszamy z 2 łyżkami gorzkiego kakao i 1/4 łyżeczki cynamonu