Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Pudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawek - składniki:

duże, dojrzałe awokado
300 g dojrzałych truskawek
50 g nasion chia
4-6 listków mięty
Dodatki:
2-3 świeże daktyle (np. medjool)
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matcha
2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy (może być też płynny miód)
400 ml mleka roślinnego (może być migdałowe, z nerkowców, owsiane)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Pudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawek - jak przygotować:

Awokado obieramy i wydrążamy miąższ. Z truskawek usuwamy szypułki, owoce dodajemy do awokado. Dorzucamy daktyle bez pestek, szczyptę soli i miksujemy na jednolity, kremowy mus (jeśli krem ma być słodszy, dodajemy więcej daktyli). Chłodzimy.
Matchę dokładnie mieszamy z syropem klonowym (najlepiej zrobić to bambusowym mieszadłem, ale zwykła trzepaczka lub spieniacz do mleka powinny wystarczyć). Powoli wlewamy mleko roślinne i mieszamy, aż uzyskamy jednolity płyn (czyli zimną matcha latte). Mieszamy z nasionami chia i ekstraktem z wanilii, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pudding mieszamy od czasu do czasu, by nasiona chia równomiernie się rozłożyły. Podajemy z kremem z awokado i truskawek, dekorujemy miętą i truskawkami.

Rada
Pudding, zamiast z matchą, możemy przygotować z kakao – wtedy mleko roślinne mieszamy z 2 łyżkami gorzkiego kakao i 1/4 łyżeczki cynamonu