Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut plus 2 godziny chłodzenie
Pudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawek – składniki:
- duże dojrzałe awokado
- 300 g dojrzałych truskawek
- 2-3 świeże daktyle (np. medjool)
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki sproszkowanej zielonej herbaty matcha
- 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy (może być też płynny miód)
- 400 ml mleka roślinnego (może być migdałowe, z nerkowców, owsiane)
- 50 g nasion chia
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4-6 listków mięty
Jak zrobić pudding z herbatą matcha i kremem z awokado i truskawek:
1. Awokado obieramy i wydrążamy miąższ.
2. Truskawki myjemy, osuszamy, z owoców usuwamy szypułki, truskawki dodajemy do awokado (zachowując kilka sztuk do dekoracji.
3. Dorzucamy daktyle bez pestek, szczyptę soli i miksujemy na jednolity, kremowy mus (jeśli krem ma być słodszy, dodajemy więcej daktyli). Chłodzimy.
4. Matchę dokładnie mieszamy z syropem klonowym (najlepiej zrobić to bambusowym mieszadłem, ale zwykła trzepaczka lub spieniacz do mleka powinny wystarczyć).
5. Powoli wlewamy mleko roślinne i mieszamy, aż uzyskamy jednolity płyn (czyli zimną matcha latte).
7. Mieszamy z nasionami chia i ekstraktem z wanilii, wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pudding mieszamy od czasu do czasu, by nasiona chia równomiernie się rozłożyły.
8. Podajemy z kremem z awokado i truskawek, dekorujemy miętą i truskawkami.
Rada: Pudding, zamiast z matchą, możemy przygotować z kakao – wtedy mleko roślinne mieszamy z 2 łyżkami gorzkiego kakao i 1/4 łyżeczki cynamonu