Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

Grzanki z awokado, truskawkami i szparagami - składniki:

duże, dojrzałe awokado (najlepiej
odmiany hass)
8 truskawek
2 łodygi zielonych szparagów
Dodatki:
4 kromki chleba na zakwasie
2 łyżki oliwy
sól w płatkach
pieprz

Grzanki z awokado, truskawkami i szparagami - jak zrobić:

Chleb opiekamy na grillu w piekarniku lub na suchej patelni, z obydwu stron, żeby był chrupiący. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, a owoc kroimy w plastry. Łyżką oddzielamy miąższ od skórki i układamy na kromkach. Truskawki i szparagi czyścimy, kroimy w plasterki (szparagi np. na skos). Układamy na awokado. Skrapiamy oliwą, posypujemy solą w płatkach i świeżo zmielonym pieprzem.
Rada
To samo połączenie możemy wykorzystać, robiąc sałatkę. Mieszamy młode liście sałaty (np. roszponki) lub szpinaku z pokrojonymi na wstążki surowymi szparagami (białymi lub zielonymi). Dodajemy pokrojone w plasterki truskawki i awokado oraz dressing z oliwy i soku z cytryny. Sałatkę podajemy z grzankami.