Dla 6-8 osób
Oczekiwanie: 2 godziny
Przygotowanie: 50 minut
Tarta z kwiatami cukinii z szynką – składniki:
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- jajko
- szczypta soli
Na farsz:
- 12 kwiatów cukinii
- 4 jajka
- 250 ml śmietany 18-proc.
- 150 g naturalnego serka śmietankowego
- mały pęczek botwinki
- 6 plastrów surowej wędzonej szynki
- kilka gałązek świeżego tymianku
Jak zrobić tartę z kwiatami cukinii i szynką:
1. Na ciasto: składniki ciasta zagniatamy, ewentualnie dodając 1 lub 2 łyżeczki zimnej wody.
2. Formujemy z masy kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce 1-2 godziny.
3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Wykładamy nim posmarowaną masłem formę na tartę, dociskając do brzegów. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami fasoli lub kulkami ceramicznymi i pieczemy 10 minut w 180 st. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy ciasto jeszcze 10 minut, aż się zrumieni.
4. Na farsz: kwiaty cukinii ostrożnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, uważając, by nie uszkodzić płatków. Rozchylamy delikatnie płatki, usuwamy ze środka pręciki – nożyczkami, pęsetą lub wykręcając ręką.
5. Jeśli kwiaty mają długie, masywne łodyżki (to kwiaty rodzaju męskiego), też je odcinamy.
6. Rozbijamy jajka, łączymy ze śmietaną i serkiem. Dodajemy umytą i pokrojoną botwinkę, delikatnie mieszamy.
7. Wylewamy na lekko ostudzony kruchy spód. Układamy plastry szynki, a na nich kwiaty cukinii.
8. Posypujemy listkami tymianku i zapiekamy 15 minut w 180 st.