Dla 6-8 osób
Oczekiwanie: 2 godziny
Przygotowanie: 50 minut

Tarta z kwiatami cukinii z szynką – składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • jajko
  • szczypta soli

Na farsz: 

  • 12 kwiatów cukinii
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietany 18-proc.
  • 150 g naturalnego serka śmietankowego
  • mały pęczek botwinki
  • 6 plastrów surowej wędzonej szynki
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Jak zrobić tartę z kwiatami cukinii i szynką:

1. Na ciasto: składniki ciasta zagniatamy, ewentualnie dodając 1 lub 2 łyżeczki zimnej wody.

2. Formujemy z masy kulę, owijamy folią i chłodzimy w lodówce 1-2 godziny.

3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Wykładamy nim posmarowaną masłem formę na tartę, dociskając do brzegów. Nakłuwamy ciasto widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami fasoli lub kulkami ceramicznymi i pieczemy 10 minut w 180 st. Zdejmujemy obciążenie i pieczemy ciasto jeszcze 10 minut, aż się zrumieni.

4. Na farsz: kwiaty cukinii ostrożnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, uważając, by nie uszkodzić płatków. Rozchylamy delikatnie płatki, usuwamy ze środka pręciki – nożyczkami, pęsetą lub wykręcając ręką.

5. Jeśli kwiaty mają długie, masywne łodyżki (to kwiaty rodzaju męskiego), też je odcinamy.

6. Rozbijamy jajka, łączymy ze śmietaną i serkiem. Dodajemy umytą i pokrojoną botwinkę, delikatnie mieszamy.

7. Wylewamy na lekko ostudzony kruchy spód. Układamy plastry szynki, a na nich kwiaty cukinii.

8. Posypujemy listkami tymianku i zapiekamy 15 minut w 180 st.