Dla 2-4 osób
Przygotowanie: ok. 30 minut

Makaron z cukinii z pomidorkami koktajlowymi, cebulą i awokado - składniki:

Sos:
125 ml pomidorów suszonych w oliwie
garść posiekanych liści bazylii
zmiażdżony ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki świeżego posiekanego oregano
Sałatka:
4 małe jędrne cukinie
mała czerwona cebula
dojrzałe awokado
sól, świeżo zmielony pieprz
po garści czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych
po łyżce uprażonych pestek dyni i pistacji

Makaron z cukinii z pomidorkami koktajlowymi, cebulą i awokado - jak zrobić:

Na sos pomidory miksujemy go z pozostałymi składnikami sosu na jednolitą masę.
Cukinie kroimy na spaghetti specjalnym nożykiem do julienne (albo ścieramy na spiralnej tarce). Jeśli ich nie mamy, kroimy cukinie wzdłuż na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki, a te w wąziutkie paseczki. Blanszujemy w osolonym wrzątku, odsączamy. Cebulę kroimy w piórka. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, a te na połówki. Rozkładamy spaghetti na talerzach, oprószamy solą i pieprzem. Na cukinii układamy cebulę, kawałki awokado oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Tuż przed podaniem polewamy sosem z suszonych pomidorów. Podajemy posypane posiekanymi pestkami dyni i pistacjami.