Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 90 minut

Tarta z młodymi buraczkami i kozim serem - składniki:

Ciasto: 
250 g mąki
pół łyżeczki soli
125 g zimnego masła pokrojonego na kawałki
4 łyżki lodowatej wody
Farsz:
ok. 250 g młodych buraków
po 2 łyżki oliwy extra virgine i glazury z octu balsamicznego
150 g sera koziego twarogowego
120 g naturalnego jogurtu
80 g startego twardego koziego sera
2 jajka
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku plus kilka gałązek do przybrania
2 łyżki cukru trzcinowego
sól, pieprz
szczypiorek z czosnku do dekoracji (opcjonalnie)

Tarta z młodymi buraczkami i kozim serem - jak przygotować:

Na ciasto mieszamy mąkę z solą, dodajemy masło i szybko wyrabiamy, aż powstaną okruchy. Dodajemy odrobinę zimnej wody, by połączyć ciasto w jednolitą masę. Wyrabiamy możliwie najkrócej, by nie ogrzało się w dłoniach, odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
Na farsz buraczki myjemy, kroimy w cienkie plasterki i dusimy ok. 5 minut na rozgrzanej oliwie. Oprószamy solą i pieprzem, studzimy. Ser kozi mieszamy z jogurtem, dodajemy jajka, posiekany czosnek i tymianek, mieszamy.
Formę (o średnicy ok. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim rozwałkowany spód tarty, dno nakłuwamy widelcem. Ciasto wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika, żeby się podpiekło.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę serową, posypujemy startym twardym kozim serem. Na wierzchu układamy plasterki buraków. Skrapiamy je glazurą balsamiczną, posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 25 minut, obserwując, czy cukier ładnie się karmelizuje, a nie przypala. W razie potrzeby, dopiekamy tartę, przykrywając ja folią aluminiową. Podajemy gorącą lub letnią, z zieloną sałatą, przybraną szczypiorkiem z czosnku (opcjonalnie).