Jaglany budyń pomarańczowy z rabarbarem - składniki
Dla 2-4 osób • Przygotowanie: godzina
100 g kaszy jaglanej
375 ml mleka roślinnego
szczypta soli
500 g rabarbaru
2-4 łyżki cukru trzcinowego
skórka otarta z połowy pomarańczy
375-500 ml soku pomarańczowego
Jaglany budyń pomarańczowy z rabarbarem - przygotowanie
W czajniku zagotowujemy wodę i płuczemy nią kaszę jaglaną.
Kaszę wkładamy do rondelka, dodajemy mleko roślinne, szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut na najmniejszym ogniu, aż się rozgotuje.
W tym czasie przygotowujemy rabarbar. Kroimy go w plasterki i wkładamy do osobnego garnka, dodajemy cukier trzcinowy, skórkę otartą z pomarańczy i dolewamy 250 ml soku pomarańczowego. Przykrywamy i gotujemy 15-20 minut na niedużym ogniu.
Rozgotowaną kaszę jaglaną blendujemy blenderem ręcznym, dodając stopniowo resztę soku pomarańczowego (125-250 ml). Kiedy budyń będzie miał odpowiednią konsystencję, przestajemy dolewać sok, nakładamy deser do miseczek, a na wierzchu układamy pomarańczowy rabarbar.
Rada Marty Dymek
Oto podpowiedź dla wielbicieli wrzucania zdjęć na Instagrama. Jeżeli chcecie, żeby rabarbar na fotkach był piękny, różowy i w całych kawałkach – zamiast włóknisty i rozgotowany – wystarczy go gotować w szerokim garnku i podczas gotowania nie mieszać!