Dla 2 osób
Przygotowanie: 70 minut
Oczekiwanie: 60 minut
Kruche ciasto truskawkowe z kratką – składniki:
Na ciasto:
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła plus łyżka do posmarowania formy
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- jajko
- łyżka octu z białego wina
- jajko i szczypta cukru do posmarowania ciasta
Na nadzienie:
- 750 g truskawek
- sok z limonki
- 50 g brązowego cukru
- 3 łyżki mąki kukurydzianej plus łyżka do podsypania spodu
Jak zrobić ciasto truskawkowe z kratką:
1. Na ciasto mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i sól. Miksujemy mieszadłem miksera lub rozcieramy składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy. Dodajemy jajko i ocet, łączymy składniki w kulę. Przykrywamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Po tym czasie 1/3 ciasta odkrawamy i odkładamy do lodówki, resztę rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm i wykładamy nim dno i boki formy. Kilka razy nakłuwamy spód widelcem. Podsypujemy łyżeczką mąki kukurydzianej. Znów wstawiamy do lodówki.
3. Na nadzienie truskawki obieramy i kroimy w ćwiartki. Mieszamy z sokiem z limonki, cukrem i mąką kukurydzianą.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Metalową formę do tarty smarujemy masłem.
5. Wyjmujemy z lodówki resztę ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski.
6. Na schłodzonym spodzie układamy truskawkowe nadzienie, na górze układamy paski w kratkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 45 minut na złoty kolor.