Dla 2 osób
Przygotowanie: 70 minut

Oczekiwanie: 60 minut

Kruche ciasto truskawkowe z kratką – składniki:

Na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła plus łyżka do posmarowania formy
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • jajko
  • łyżka octu z białego wina
  • jajko i szczypta cukru do posmarowania ciasta

Na nadzienie:

  • 750 g truskawek
  • sok z limonki
  • 50 g brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej plus łyżka do podsypania spodu

Jak zrobić ciasto truskawkowe z kratką:

1. Na ciasto mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i sól. Miksujemy mieszadłem miksera lub rozcieramy składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy. Dodajemy jajko i ocet, łączymy składniki w kulę. Przykrywamy i wkładamy na godzinę do lodówki.

2. Po tym czasie 1/3 ciasta odkrawamy i odkładamy do lodówki, resztę rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm i wykładamy nim dno i boki formy. Kilka razy nakłuwamy spód widelcem. Podsypujemy łyżeczką mąki kukurydzianej. Znów wstawiamy do lodówki.

3. Na nadzienie truskawki obieramy i kroimy w ćwiartki. Mieszamy z sokiem z limonki, cukrem i mąką kukurydzianą.

4. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Metalową formę do tarty smarujemy masłem. 

5. Wyjmujemy z lodówki resztę ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski.

6. Na schłodzonym spodzie układamy truskawkowe nadzienie, na górze układamy paski w kratkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 45 minut na złoty kolor.