Ciasto truskawkowe z kratkąCiasto truskawkowe z kratką Karolina Wiercigroch

Dla 2 osób
Przygotowanie: 70 minut

Oczekiwanie: 60 minut

Ciasto truskawkowe z kratką - składniki:

Ciasto:
250 g mąki
150 g zimnego masła plus łyżka
do posmarowania formy
3 łyżki cukru
szczypta soli
jajko
łyżka octu z białego wina
jajko i szczypta cukru do posmarowania ciasta
Nadzienie:
750 g truskawek
sok z limonki
50 g brązowego cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej plus łyżka do podsypania spodu

Ciasto truskawkowe z kratką - przygotowanie:

Na ciasto mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i sól. Miksujemy mieszadłem miksera lub rozcieramy składniki palcami, aż powstaną drobne okruchy. Dodajemy jajko i ocet, łączymy składniki w kulę. Przykrywamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Metalową formę do tarty smarujemy masłem. 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, resztę rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm i wykładamy nim dno i boki formy. Kilka razy nakłuwamy spód widelcem. Podsypujemy łyżeczką mąki kukurydzianej. Wstawiamy do lodówki.
Na nadzienie truskawki obieramy i kroimy w ćwiartki. Mieszamy z sokiem z limonki, cukrem i mąką kukurydzianą.
Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta i wycinamy paski.
Układamy nadzienie na spodzie ciasta. Na górze układamy paski w kratkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 45 minut na złoty kolor.

Ciasto truskawkowe z kratkąCiasto truskawkowe z kratką Karolina Wiercigroch