Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Sałatka z dressingiem z tahini i smażonymi jajkami - składniki:

Dressing:
łyżka tahini (pasta z sezamu)
1-2 limonki lub cytryny
papryczka chili
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
łyżeczka za’ataru
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sałatka:
100 g brukselki
mały pęczek rzodkiewki
marchewka
cukinia
1/2 pęczka kolendry
ghee lub masło klarowane do smażenia
150 g grzybków shimeji (białych lub brązowych)
4 jajka
łyżeczka czerwonego pieprzu
biały sezam

Sałatka z dressingiem z tahini i smażonymi jajkami - jak przygotować:

Na dressing do miski wkładamy łyżkę tahini i wlewamy sok z dwóch limonek. Płynu powinno być tyle, by po wymieszaniu uzyskać gładki, płynny sos. Do sosu dodajemy posiekaną papryczkę chili (można usunąć pestki), starty na tarce imbir, za’atar, rozgniecione w moździerzu kolendrę i kmin oraz sól i pieprz. Mieszamy.
Robimy sałatkę. Gotujemy brukselkę (ok. 10 minut) i odstawiamy do ostygnięcia. Brukselka powinna zachować jędrność, nie może być przegotowana.
Do przygotowanego wcześniej sosu dodajemy posiekane w cienkie plasterki rzodkiewki oraz marchewkę i cukinię pokrojone obieraczką do warzyw w cienkie i długie paski. Dodajemy grubo posiekane listki kolendry i mieszamy.
Ugotowane brukselki kroimy na połówki i przekładamy je na patelnię z rozgrzanym masłem (przecięciem do dołu). Smażymy, aż ładnie się zrumienią. Zdejmujemy brukselki z patelni, dodajemy masło i wrzucamy oczyszczone (na sucho) grzybki shimeji. Smażymy, nie mieszając zbyt często, aż mocno się zrumienią. Zdejmujemy z patelni.
2 jajka wbijamy do miseczki. Na mocno rozgrzaną patelnię dodajemy masło, a następnie wlewamy jajka. Podsmażamy przez chwilę, po czym widelcem rozcinamy żółtka, pozwalając im się rozpłynąć. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i czerwonym pieprzem rozgniecionym w moździerzu. Gdy spód jajek będzie ścięty, odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez kilkanaście sekund. Odwracamy ponownie i przekładamy na talerz. W ten sam sposób smażymy drugą porcję jajek (można usmażyć obydwie porcje równocześnie). Jajka podajemy z porcją sałatki, brukselki oraz grzybów. Całość posypujemy listkami kolendry i sezamem.