Na 8-10 sztuk
Przygotowanie: 40 minut
Pralinki z różaną nutą – składniki:
- 2 duże garście płatków róży
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki
- 100 ml różanej nalewki
Jak zrobić domowe czekoladki z różaną nutą:
1. Garść świeżych płatków róży rwiemy w palcach i rozkładamy do metalowych lub silikonowych foremek na czekoladki.
2. Gorzką czekoladę i połowę białej topimy oddzielnie w kąpieli wodnej – pokruszoną lub posiekaną czekoladę umieszczamy w suchej metalowej lub szklanej miseczce nad parującą wodą.
3. Wlewamy niewielkie ilości czekolady do foremek z płatkami (do jednych ciemną, do innych białą czekoladę), odstawiamy do stężenia – resztę zachowujemy.
4. Śmietankę wlewamy do rondelka, dorzucamy resztę płatków róży, doprowadzamy do wrzenia.
5. Odcedzamy (płatki zjadamy), do kremu wlewamy nalewkę, dodajemy pozostałą posiekaną białą czekoladę i mieszamy, aż się roztopi.
6. Masą napełniamy foremki. Wierzchy smarujemy resztą płynnych czekolad.
7. Schładzamy tak długo, aż czekoladki dobrze stężeją (ok. godziny).
8. Wyjmujemy z foremek – gdy mocno uderzymy nimi o blat, łatwo wypadną. Pędzimy do mamy!