Na 8-10 sztuk
Przygotowanie: 40 minut

Pralinki z różaną nutą – składniki:

  • 2 duże garście płatków róży
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml różanej nalewki

Jak zrobić domowe czekoladki z różaną nutą:

1. Garść świeżych płatków róży rwiemy w palcach i rozkładamy do metalowych lub silikonowych foremek na czekoladki.

2. Gorzką czekoladę i połowę białej topimy oddzielnie w kąpieli wodnej – pokruszoną lub posiekaną czekoladę umieszczamy w suchej metalowej lub szklanej miseczce nad parującą wodą.

3. Wlewamy niewielkie ilości czekolady do foremek z płatkami (do jednych ciemną, do innych białą czekoladę), odstawiamy do stężenia – resztę zachowujemy.

4. Śmietankę wlewamy do rondelka, dorzucamy resztę płatków róży, doprowadzamy do wrzenia.

5. Odcedzamy (płatki zjadamy), do kremu wlewamy nalewkę, dodajemy pozostałą posiekaną białą czekoladę i mieszamy, aż się roztopi.

6. Masą napełniamy foremki. Wierzchy smarujemy resztą płynnych czekolad.

7. Schładzamy tak długo, aż czekoladki dobrze stężeją (ok. godziny).

8. Wyjmujemy z foremek – gdy mocno uderzymy nimi o blat, łatwo wypadną. Pędzimy do mamy!