Błyskawiczne spaghettiBłyskawiczne spaghetti Miód Malina Studio

Błyskawiczny makaron - składniki:

Dla 4 osób • Przygotowanie: 20 minut

2 papryki
2 ząbki czosnku
kilka łodyżek świeżej kolendry lub natki pietruszki
ok. 15 pomidorków koktajlowych
4 pęta kiełbasek wędzonych (np. chorizo, merguez)
4 łyżki oleju
400 g makaronu ryżowego

Błyskawiczny makaron - przygotowanie:

Papryki myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w paseczki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Natkę kolendry lub pietruszki płuczemy, osuszamy i siekamy. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki. Kiełbaski kroimy w plastry o grubości 1/2 cm.

Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy czosnek 4 minuty, wyjmujemy go i odkładamy. Wrzucamy paprykę i smażymy 20 minut. Wyjmujemy ją i odkładamy na bok. Na ten sam tłuszcz wykładamy plasterki kiełbaski i smażymy 5 minut.

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu. Odsączamy. Łączymy ze wszystkimi składnikami (pomidorki, papryki, czosnek i kiełbaski). Posypujemy natką i od razu podajemy. Możemy go polać olejem ze smażenia.

Błyskawiczne spaghettiBłyskawiczne spaghetti Miód Malina Studio