Pizza na cieście filo z trzema serami
Pizza na cieście filo z trzema seramiMiód Malina Studio

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Pizza z trzema serami na cieście filo – składniki:

Na pizzę:

  • paczka ciasta filo
  • oliwa

Na sos serowy:

  • 250 ml kwaśnej śmietany 18-proc.
  • 100 g pleśniowego żółtego sera
  • żółtko

Dodatki:

  • 2-3 łyżki passaty pomidorowej
  • 100 g mozzarelli
  • 100 g parmezanu
  • plasterki pomidora lub cukinii
  • szczypiorek

Jak zrobić pizzę na cieście filo z trzema serami:

1. Ciasto powoli ogrzewamy. Układamy płaty na natłuszczonej blasze, jeden na drugim, smarując je oliwą i formując brzeg.

2. Na sos podgrzewamy śmietanę i dodajemy ser, mieszamy, aż się roztopi, zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko, mieszamy.

3. Ciasto smarujemy passatą pomidorową i posypujemy pokrojonym na kawałki serem mozzarella oraz startym parmezanem.

4. Układamy pokrojoną w plasterki cukinię (lub pomidory), polewamy sosem serowym. Pieczemy 15-20 minut w 200 st., posypujemy szczypiorkiem i podajemy.

Uwaga! To, co trafi na wierzch pizzy oprócz dużej ilości żółtego sera, zależy wyłącznie od tego, co znajdziecie w lodówce albo w pobliskim sklepie.

Przepis: Ewa Wagner