Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Pizza z trzema serami na cieście filo – składniki:
Na pizzę:
- paczka ciasta filo
- oliwa
Na sos serowy:
- 250 ml kwaśnej śmietany 18-proc.
- 100 g pleśniowego żółtego sera
- żółtko
Dodatki:
- 2-3 łyżki passaty pomidorowej
- 100 g mozzarelli
- 100 g parmezanu
- plasterki pomidora lub cukinii
- szczypiorek
Jak zrobić pizzę na cieście filo z trzema serami:
1. Ciasto powoli ogrzewamy. Układamy płaty na natłuszczonej blasze, jeden na drugim, smarując je oliwą i formując brzeg.
2. Na sos podgrzewamy śmietanę i dodajemy ser, mieszamy, aż się roztopi, zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko, mieszamy.
3. Ciasto smarujemy passatą pomidorową i posypujemy pokrojonym na kawałki serem mozzarella oraz startym parmezanem.
4. Układamy pokrojoną w plasterki cukinię (lub pomidory), polewamy sosem serowym. Pieczemy 15-20 minut w 200 st., posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
Uwaga! To, co trafi na wierzch pizzy oprócz dużej ilości żółtego sera, zależy wyłącznie od tego, co znajdziecie w lodówce albo w pobliskim sklepie.
Przepis: Ewa Wagner