Pizza na cieście filo z trzema serami Miód Malina Studio
Pizza na cieście filo z trzema serami - składniki
Dla 4 osób • Przygotowanie: 20 minut
paczka ciasta filo
oliwa
Sos serowy:
250 ml kwaśnej śmietany 18-proc.
100 g pleśniowego żółtego sera
żółtko
Dodatki:
2-3 łyżki passaty pomidorowej
100 g mozzarelli
100 g parmezanu
plasterki pomidora lub cukinii
szczypiorek
Pizza na cieście filo z trzema serami - przygotowanie
Ciasto powoli rozmrażamy. Układamy płaty na natłuszczonej blasze, jeden na drugim, smarując je oliwą i formując brzeg.
Na sos podgrzewamy śmietanę i dodajemy ser, mieszamy, aż się rozpuści, zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko, mieszamy.
Ciasto smarujemy passatą pomidorową i posypujemy pokrojonymi na kawałki serem mozzarella oraz startym parmezanem. Układamy pokrojoną w plasterki cukinię (lub pomidory), polewamy sosem serowym. Pieczemy 15-20 minut w 200 st., posypujemy szczypiorkiem i podajemy.
Uwaga! To, co trafi na wierzch pizzy oprócz dużej ilości żółtego sera, zależy wyłącznie od tego, co znajdziecie w lodówce albo w pobliskim sklepie.
Domowy fast food Miód Malina Studio