Burger z sosem kolendrowym Miód Malina Studio
Burgery z sosem kolendrowym - składniki
Dla 4 osób • Przygotowanie: 15 minut
Sos kolendrowy:
4 łyżeczki musztardy dijon
4 łyżeczki majonezu
kilka kropel tabasco
łyżka posiekanej kolendry
łyżka keczupu
Burgery:
400 g mielonej wołowiny
4 plastry wędzonego boczku
4 plastry sera (np. cheddar)
4 ogórki konserwowe pokrojona wzdłuż na plasterki
2 pomidory pokrojona w plastry
cebula czerwona pokrojone w cienkie krążki
4 porwane listki sałaty lub rukoli
2 łyżki posiekanej kolendry (albo natki)
4 bułki do burgera
Burgery z sosem kolendrowym - przygotowanie
Na sos mieszamy wszystkie składniki w miseczce, odstawiamy.
Mięso wyrabiamy w misce kilka minut. Formujemy 4 burgery (przyda się do tego metalowy pierścień lub pierścień o wysokości 2-3 cm wycięty np. z przeciętej plastikowej butelki po wodzie).
Rozgrzewamy patelnię z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Smażymy dwa razy po 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, na każdy kawałek mięsa nakładamy plaster sera, aby się stopił. Na tej samej patelni podsmażamy boczek i przekrojone na pół bułki.
Połówki bułek smarujemy kolendrowym sosem, na spodnich częściach układamy trochę sałaty, pomidory, na nich mięso z serem, cebulę, ogórki. Składamy i zajadamy.