Dla 4-6 osób
Przygotowanie: ok. 1,5 godziny
Chłodnik z karczocha i zielonych pomidorów - składniki:
karczoch
700 g zielonych pomidorów
60 ml oliwy
cebula
dymka
pół zielonej papryki
125 ml śmietanki 30-proc.
2 garście żółtych pomidorków koktajlowych
kilka listków świeżego oregano lub majeranku
sól, pieprz
Chłodnik z karczocha i zielonych pomidorów - jak przyrządzić:
Obrywamy zewnętrzne liście karczocha, odcinamy spód i jedną trzecią góry. Łyżeczką wyjmujemy włókna. Kroimy karczoch w kostkę. Pomidory przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. Miąższ kroimy w kostkę. W rondlu na oliwie przez 10 min, mieszając, podsmażamy drobno posiekane cebulę, dymkę, paprykę i karczocha. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pomidory, przykrywamy rondel i gotujemy na małym ogniu około godziny. Od czasu do czasu mieszamy. Miksujemy zupę na gładkie purée, przecieramy przez sito i wstawiamy do lodówki na 2 godz. Następnie mieszamy ze schłodzoną śmietanką i 120 ml lodowatej wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozlewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy ćwiartkami żółtych pomidorków, oregano lub majerankiem, skrapiamy oliwą i podajemy.