Przygotowanie: ok. 30 minut
Marynowane rzodkiewki - składniki:
2 pęczki małych, jędrnych rzodkiewek
4 ząbki czosnku
Marynata (0,5 l):
375 ml octu winnego (lub jabłkowego)
łyżka cukru
2 łyżki soli
6 ziaren pieprzu
pół łyżeczki ziaren gorczycy
2 goździki (niekoniecznie)
Marynowane rzodkiewki z czosnkiem - jak przygotować:
Rzodkiewki dokładnie myjemy, odcinamy liście i ogonki, osuszamy, kroimy na połówki. Przekładamy je do 4 wyparzonych, suchych słoiczków, dodajemy po ząbku czosnku. Na zalewę w rondelku łączymy ocet i 125 ml wody, cukier, gorczycę, sól, pieprz i goździki, mieszamy, aż sól się rozpuści, podgrzewając do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia. Zalewamy rzodkiewki zimną marynatą. Zamykamy szczelnie słoiczki, odstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Słoików nie trzeba pasteryzować, pikle wytrzymają do zimy. Doskonały dodatek do gotowanych jarzyn i mięs. Przepis – Małgorzata Minta.