Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Spring rollsy w liściach sałaty z warzywami – składniki:

  • 2 długie ogórki
  • 2 marchewki
  • 1/6 główki czerwonej kapusty
  • 2 dojrzałe awokado

Na sos:

  • po 4 łyżki tahini i soku z cytryny
  • 8 łyżek wody niegazowanej
  • pęczek kolendry
  • ząbek czosnku
  • łyżka sezamu
  • sól do smaku

Do podania:

  • 3 główki sałaty rzymskie baby
  • pęczek szczypiorku

Jak zrobić spring rollsy w liściach sałaty rzymskiej:

1. Ogórki i marchewki obieramy, kroimy w cienkie słupki (można to zrobić za pomocą specjalnej obieraczki).

2. Czerwoną kapustę szatkujemy na paski. Awokado kroimy w plasterki.

3. Na sos mieszamy tahini z sokiem z cytryny, wodą, 2 łyżkami posiekanej kolendry (resztę gałązek zachowujemy do nadziania spring rollsów) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy wszystko solą i sezamem.

4. W liście sałaty rzymskiej zawijamy po kilka słupków marchewki, ogórka, paski kapusty, awokado i liście kolendry. Całość związujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem.