Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Spring rollsy w liściach sałaty z warzywami – składniki:
- 2 długie ogórki
- 2 marchewki
- 1/6 główki czerwonej kapusty
- 2 dojrzałe awokado
Na sos:
- po 4 łyżki tahini i soku z cytryny
- 8 łyżek wody niegazowanej
- pęczek kolendry
- ząbek czosnku
- łyżka sezamu
- sól do smaku
Do podania:
- 3 główki sałaty rzymskie baby
- pęczek szczypiorku
Jak zrobić spring rollsy w liściach sałaty rzymskiej:
1. Ogórki i marchewki obieramy, kroimy w cienkie słupki (można to zrobić za pomocą specjalnej obieraczki).
2. Czerwoną kapustę szatkujemy na paski. Awokado kroimy w plasterki.
3. Na sos mieszamy tahini z sokiem z cytryny, wodą, 2 łyżkami posiekanej kolendry (resztę gałązek zachowujemy do nadziania spring rollsów) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy wszystko solą i sezamem.
4. W liście sałaty rzymskiej zawijamy po kilka słupków marchewki, ogórka, paski kapusty, awokado i liście kolendry. Całość związujemy szczypiorkiem i podajemy z sosem.